NaturMedicin&Hälsa Nr 1

Homeopati – Lena Altin

Läkekonst, naturlig eller vetenskaplig, har funnits i alla tider. Homeopatin är en läkemetod från slutet av 1700-talet, som bygger på att ”lika botar lika”. Det homeopatiska medlet förmedlar information i form av energi som påverkar och balanserar individens egen energi. Genom spädning (potensiering) av substanser erhålls större effekt. Hälsa innebär harmoni mellan kroppens olika delar och personen som helhet.

Levande jord – organiskt-biologiskt lantbruk – Vegard Nore

I Norge tillämpas en vetenskapligt kontrollerbar odlingsmetod – organisk-biologisk landbruk, som ger lika stor avkastning som vanligt kemikaliebaserat jordbruk men till lägre produktionskostnad. Samtidigt är kvaliteten minst lika hög som vid biodynamisk odling. Med växelbruk och skonsam behandling av jorden uppnås goda resultat.

Su Jok – modern systematisering av den traditionella akupunkturen – Bo Engborg

Den koreanske professorn i österländsk medicin Park Jae Woo upptäckte på 1970-talet likheten mellan handens struktur och kroppen. Med ett grundläggande sambandssystem kan man stimulera zoner på händer och fötter med tryck, nålar, frön värme eller ljus.

Morot – en av de populäraste grönsakerna – Margareta Johansson

För 3000 år sedan lär det ha funnits en röd morot i Orienten och på 1100-talet spred sig den till Europa. Enligt gamla huskurer rekommenderades morot bland annat för sårläkning och leversjukdom samt har en antiseptisk verkan. Moroten innehåller karoten, vitamin A och fibrer samt är en bra antioxidant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *